خواص دارویی گیاه خرفه
به گزارش وبلاگ تحصیل، گیاهی است ساق آن به قدر ضخامت انگشت بسیار نازک و شکننده برگش ریزه و مایل به تدویر (دایره ای) می باشد.

به تلاش: محمد کمالی نژاد
نام رایج:
خرفهنام عربی:
فرفخ، بقله الحمقاءنام های دیگر:
ارغیالم (عبرانی)، پرپهن، فرفین، پرپین، فرفهن، فرفخ (عربی)، رجله، بقله الیله، بقله المبارکه، بقله الفاطمه، بقله الزاهراء، تورک (فارسی).ماهیت:
گیاهی است ساق آن به قدر ضخامت انگشت بسیار نازک و شکننده برگش ریزه و مایل به تدویر (دایره ای) می باشد.دو نوع است، بزرگ آن کمتر از ذرعی و ساق آن اکثراً مفروش بر زمین و گل آن سفید و تخم آن سیاه و در برگ آن لزوجتی و در شاخه های آن قوت قبضی می باشد و لهذا مطبوخ آن در برخی امزجه اطلاق و در برخی امساک بطن می کند.
طبیعت:
در سوم سرد و در دوم تر.افعال و خواص:
مسکن صفرا، مسکن حدت خون و حرارت جگر و معده و تب های حارّه و عطش زیاد و ذیابیطس و صداع حار و قاطع نفث الدم و نزف الدم و چرکی که از سینه می آید. و مبرد دماغ و قی باز دارد. تفتیت حصاه و ادرار بول می کند. حابس حیض به قوت قبض و برودت خود و چون محرورالمزاج لاغر و خشک تناول نماید ابدان ایشان را تر و فربه می گرداند و التهاب کبد را رفع می گرداند.ترکیبات:
ضماد آن با روغن گل جهت تسکین صداع حار ضربانی و سوختگی آتش و اورام حاره مفید است، ضماد آن با حنا جهت حرارت کف پا مفید است.
تحقیقات تازه:
ضد سنگ مثانه، ضد خونریزی، مفید برای یبوست و التهاب سیستم ادراری***
بدل:
بذر قطونا (اسپرزه)مضر:
سپرز و معده ی بارده و افراد ضعیف الحراره، مسقط اشتها و اکثار آن مولد تاریکی چشممصلح:
مصطکی، کرفس، انیسون، نعناع، قندمیزان شربت:
10 تا 15 گرمبخشهای قابل مصرف:
اندام های هوائی و زمینی (بذر، ساق، ریشه، برگ)
کسی را کو تو بینی درد سرفه*** بفرمایش تو آب دوغ و خرفه.
فرهنگ اسدی نخجوانی
منبع مقاله :
کمالی نژاد، محمد، (1390)؛ برگ کهن، تهران: چوگان، چاپ اول
منبع: راسخون