علائم احتیاج بدن به اسکن هسته ای ریه

به گزارش وبلاگ تحصیل، اسکن پرفیوژن ریه یک آزمایش عکس برداری است که برای تشخیص مسائل خاص ریوی انجام می گردد، البته انجام اسکن پرفیوژن ریه کاربردهای دیگری نیز دارد.

علائم احتیاج بدن به اسکن هسته ای ریه

به گزارش وبلاگ تحصیل به نقل از نمناک، اسکن تهویه - پرفیوژن (VQ) ریه یک اسکن پزشکی هسته ای است که در آن برای آنالیز جریان هوا (تهویه) و جریان خون (پرفیوژن) در ریه ها از مواد رادیواکتیو (رادیو دارو) استفاده می نمایند. اگر پزشک مشکوک به لخته شدن خون در ریه شما باشد، شما را برای این اسکن ارجاع می دهد زیرا لخته خون در ریه اگر بدون درمان بماند، می تواند کشنده باشد. اگر می خواهید در خصوص این نوع اسکن اطلاعات بیشتری کسب نمایید، این بخش از بهداشت و سلامت را مطالعه کنید.

اسکن تهویه پرفیوژن ریه چیست و چه کاربردی دارد ؟

اسکن ریه یک آزمایش عکس برداری برای نگاه کردن به ریه ها و یاری به تشخیص مسائل خاص ریوی است. اسکن ریه همچنین ممکن است برای تصمیم گیری در خصوص درمان نیز به کار برود.

اسکن تهویه ریه یک نوع آزمایش عکس برداری هسته ای است. یعنی مقداری ماده رادیواکتیو در طول اسکن استفاده می گردد. ماده رادیو اکتیو را تریسر می گویند که اشعه های گاما را ارسال می نماید. این اشعه ها به وسیله اسکنر برای عکسبرداری از ریه ها استفاده می گردد.

اسکن ریه شامل یک اسکن تهویه ای یا اسکن پرفیوژن است. این اسکن نگاه می نماید که هوا چگونه داخل ریه شما وارد و خارج می گردد و به طور معین به چگونگی حرکت هوا در برونشیت داخل ریه نگاه می اندازد. اسکن پرفیوژن به چگونگی جریان خون داخل ریه نگاه می نماید.

در اسکن پرفیوژن تریسرهای رادیو اکتیو در صورت نرمال بودن جریان خون، جذب می شوند. نقاطی که خون دریافت نمی نمایند، تریسر ها را جذب نمی نمایند. در اسکن تهویه تریسر داخل ریه ها را پر می نماید؛ مگر اینکه فضایی وجود داشته باشد که هوا نتواند داخل آن گردد.

قسمتی از ریه ها که ماده رادیو اکتیو را به مقدار بالا جذب می نمایند، نقاط گرم می گویند. این نواحی تریسر را جذب نمی نمایند و در تصویر اسکن روشن تر به نظر می آیند که به آن نقاط سرد گفته می گردد.

اسکن های پرفیوژن برای تشخیص و پیدا کردن لخته های خون داخل رگ استفاده می گردد اما درمانگر ممکن است از این اسکن برای تشخیص دیگر شرایط های ریه هم استفاده کند.

علائم احتیاج به اسکن ریه ؛ چرا به اسکن ریه احتیاج دارم؟

اگر علائم انعقاد خون در ریه وجود داشته باشد، به اسکن احتیاج دارید. علائم آن نیز شامل موارد زیر است:

  • تپش قلب
  • مسائل تنفسی
  • درد قفسه سینه که به دلیل مسائل قلبی ایجاد نشده است

اگر درمانگر تصور کند که شما انعقاد خون دارید، احتمالاً اسکن تهویه و اسکن پرفیوژن را برای شما تجویز می نماید که دقیقاً باید پشت سر یکدیگر انجام شوند. در اسکن تهویه، اگر ریه شرایط نرمالی را نشان دهد، اما اسکن پرفیوژن غیر طبیعی باشد، به آن mismatch گفته می گردد. یعنی فرد دارای انعقاد یا لخته خون است.

اگر درمانگر قبل از جراحی ریه بخواهد عملکرد ریه را مشاهده کند، ممکن است از اسکن ریه استفاده نمایند و همچنین ممکن است دلیل دیگری هم برای اسکن ریه وجود داشته باشد که باید با درمانگر خود در خصوص دلایل آن صحبت کنید.

خطرات اسکن تهویه یا همان اسکن هسته ای ریه چیست؟

خطر حاصل از تریسرهای رادیواکتیو بسیار پایین است. اندازه تریسرهایی که در این آزمایش استفاده می شوند، بسیار کوچک هستند. ممکن است هنگام تزریق تریسر، مقدار کمی احساس ناراحتی داشته باشید. واکنش های آلرژیک به آن ها نادر هستند اما ممکن است اتفاق بیفتد و در صورت احتیاج با دارو درمان می گردد. ممکن است در طول انجام این تست روی میز مخصوص دراز بکشید و کمی احساس ناراحتی کنید.

عوارض اسکن ریه در بارداری و شیردهی

در صورتی که باردار هستید و احتیاج به اسکن هسته ای دارید بهتر است قبل از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید تا بر اساس شرایط شما بهترین روش درمان را انتخاب کند. در صورت تشخیص پزشک برای انجام این نوع اسکن به مادران باردار دوز کاهش یافته ای از مواد رادیواکتیو داده می گردد، به طوری که روی جنین شما (نوزاد متولد نشده شما) تأثیر نخواهد داشت.

اگر در حال شیردهی هستید، توصیه می گردد که 24 ساعت پس از اسکن، شیردهی را قطع کنید تا کودک شما به طور غیر ضروری در معرض اشعه قرار نگیرد.

اگر شرایط زیر را داشتید حتماً به درمانگر خود اطلاع رسانی کنید :

آلرژی داشتن به یک داروی خاص، مواد رنگی و یا لاتکس

باردار بودن یا تصمیم برای بارداری زیرا این اسکن برای جنین خطرناک است.

شیرده بودن زیرا ممکن است تریسرها وارد شیر مادر گردد.

همچنین ممکن است خطرات دیگری وجود داشته باشد که فقط مخصوص خود شماست و در نتیجه همه شرایط های بیماری و داروی خود را بشناسید.

لیستی از سوالاتی که در طول این فرایند دارید را یادداشت کنید . حتما در خصوصش با پزشک صحبت کنید.

نگرانی های خود را با او در میان بگذارید.

سابقه ابتلا به بیماری در اعضای خانواده را آنالیز کنید و حتما در این باره هم پزشک را در جریان بگذارید.

موارد خاصی هستند که ممکن است دقت اسکن ریه را کاهش دهند، این موارد شامل:

تریسر رادیواکتیو که داخل بدن به دلیل یک آزمایش دیگر وجود داشته است

ذات الریه یا هر بیماری مسدودیت جریان راه هوا در ریه

مسائل ساختاری در قفسه سینه

ماسک اسکن تهویه که گشاد شده و به خوبی اندازه نیست

نکات قبل اسکن تهویه ؛ چگونه برای اسکن ریه آماده شویم؟

درمانگر به شما شرح می دهد که فرایند انجام کار چگونه است. سپس سوالاتتان را در خصوص این فرآیند از او بپرسید.

همچنین ممکن است از شما بخواهند که فرم رضایت نامه برای اسکن را امضا کنید. حتماً تمام موارد آن را با دقت بخوانید و اگر هر جایی سوال داشتید، بپرسید.

معمولاً قبل از این آزمایش، منع خوردن و نوشیدن وجود ندارد.

از طرفی احتیاج به استفاده از داروی خاصی برای بی حسی یا آرامش نیست.

اگر باردار هستید و قصد بارداری دارید، به پزشک اطلاع رسانی کنید.

اگر در 24 ساعت الی 48 ساعت گذشته آزمایش عکسبرداری از قفسه سینه نداده باشید، احتمالاً باید عکسبرداری را انجام دهید.

ممکن است درمانگر دستورالعمل های دیگری را برای آماده سازی قبل از اسکن ریه به شما اعمال کند که حتما باید آن ها را رعایت کنید.

حین اسکن هسته ای ریه ؛ در زمان اسکن ریه چه اتفاقی می افتد ؟

آزمایش را بدون بستری یا همراه با بستری داخل بیمارستان انجام می دهند. شکل آزمایش بسته به شرایط فرد و تشخیص درمانگر متفاوت است.

همچنین برخی از افراد اسکن پرفیوژن و برخی ها اسکن تهویه را انجام می دهند. شاید هم به هر دو اسکن احتیاج باشد. اگر قرار بود که هر دو اسکن را داشته باشید، احتمالا باید پشت سر هم این کار را انجام دهید. چنانچه در بخش سلامت نمناک می خوانید عموماً فرایند اسکن ریه شامل موارد زیر است:

از شما می خواهند هرگونه لباس، زیورآلات یا جسمی که در راستا راه اسکن وجود دارد را خارج کنید.

سپس از شما می خواهند که کل لباس ها را در بیاورید.

برای اسکن پرفیوژن، تزریق معمولاً از دست یا بازو آغاز می گردد. تکنولوژیست داروی هسته ای را به آرامی داخل رگ تزریق می نماید و شما همزمان در حالت استراحت روی میز به صورت صاف دراز می کشید.

تریسر موجود، خون رگ های خونی را در یک نقطه جمع می نماید و سپس تکنولوژیست از اسکن ریه برای عکسبرداری از ریه ها استفاده می نماید.

ممکن است از شما بخواهند که پوزیشن های خود را در طول آزمایش تغییر دهید که همین موضوع باعث می گردد رادیولوژیست عکس های مختلفی را در زوایای متفاوت از ریه شما بگیرد.

در اسکن تهویه باید داخل یک گاز نفس بکشید و همزمان تریسر از ماسک صورت وارد بدن می گردد یا اینکه آن را به بدنتان تزریق می نمایند.

سپس از شما می خواهند که برای مدت کوتاهی نفس خود را حبس کنید.

سپس رادیولوژیست با اسکن ریه تصاویر مختلفی را از ریه می گیرد و همزمان نفس شما باید حبس باشد.

هنگام بلع ماده تریسر، باید مراقب باشید زیرا ممکن است روی کیفیت عکس ها موثر باشد.

بعد از این که گاز تریسر داخل ریه ها تجمع پیدا کرد، تکنولوژیست ماسک را برمی دارد و همزمان که شما به حالت نرمال و طبیعی نفس می کشید، تریسر به تدریج از ریه خارج می گردد.

بعد از این که اسکن انجام شد، هر وسیله ای که به شما وصل نموده اند را خارج می نمایند.

بعد از اسکن هسته ای ریه چه اتفاقی می افتد؟

احتمالا مدت زمان کوتاهی باید تحت نظر باشید تا هرگونه علامت آلرژی به تریسر را در شما آنالیز نمایند.

باید به تدریج و به آرامی از میز مخصوص اسکن بلند شوید تا از سرگیجه و حالت تهوع در شما جلوگیری گردد.

همچنین ممکن است به شما بگویند که به اندازه کافی مایعات بنوشید و در عرض یکی دو روز مثانه خود را خالی کنید تا آن ماده نیز از بدن شما خارج گردد.

معمولاً محل تزریق را برای مشاهده هر گونه علامت ورم و قرمزی چک می نمایند.

هر گونه درد، قرمزی و ورم را در این ناحیه بعد از رفتن به منزل هم، باید به پزشک اطلاع رسانی کنید زیرا ممکن است علامت عفونت یا یک واکنش در بدن شما باشد.

24 الی 48 ساعت آینده نباید هیچ داروی هسته ای را آزمایش کنید.

سپس از شما می خواهند که دوباره به رژیم و فعالیت های معمول، طبق تجویز پزشک برگردید.

که بسته به شرایطی که دارید، ممکن است دستورالعمل خاصی را برای شما تجویز کند.

منبع: جام جم آنلاین

به "علائم احتیاج بدن به اسکن هسته ای ریه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علائم احتیاج بدن به اسکن هسته ای ریه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید